Prečo pracovať na výletnej lodi?

O výhodách práce na lodi s porovnaním v hoteloch a reštauráciách v Európe.

Práca na výletnej lodi v reštaurácii
Riečna výletná loď alebo zaoceánska výletná loď ponúka množstvo profesií na uplatnenie sa. V posledných rokoch popularita na Slovensku a celkovo v Európe upadá, ale ešte stále je to veľmi atraktívne a lukratívne zamestnanie.
  • V poslednej dobe mladí ľudia často zvažujú odchod zo Slovenska. Určite to nie je ľahké opustiť svoju rodinu, domov a vydať sa do neznáma. Pred 25 rokmi bola práca na výletnej lodi veľmi populárna pretože mladí ľudia chceli najmä cestovať, čo bolo vtedy dosť drahé, a toto bola cesta ako sa dal spoznať svet a zarobiť si. Nemuseli celkovo opúšťať svoj domov, vycestovali na šesť až osem mesiacov a potom sa vrátili domov. Niektorí sa vracajú takto stále, niektorí sa usadili. Podmienky na lodiach sa tiež upravili a v Európe sa pracuje 2 až 3 mesiace a potom je možnosť ísť na 10 až 14 dní domov. Mladí Slováci majú dnes množstvo možností a ponúk a niekedy je ťažko rozhodnúť sa čo je najlepšie.
  • Napríklad mladí ľudia reagujú na ponuky inzerátov hotelového personálu do krajín EU a s veľkým očakávaním sa tam vydajú. Väčšina mladých pod 22 rokov už hovorí plynule anglicky alebo nemecky. Inzeráty sľubujú že netreba jazyk že budete pracovať medzi svojimi Slovákmi. A tak sa pekne vyberiete na cestu. Požičiate si od rodičov peniaze a s malou alebo žiadnou znalosťou o práci a podmienkach sa vydávate „do sveta“. Mám známu čo sa takto vydala do Nemecka za prácou. Ešte Vás predtým upozornia že si musíte vybaviť živnosť, lebo na trvalú zmluvu neprijímajú. A tu sa to začína.
  • V lepšom prípade Vás tam nový zamestnávateľ alebo agentúra dopraví, náklady vám však stiahne z prvej výplaty. Po príchode bolo všetko krásne, ubytovanie v dome s viacerými pracovníkmi – prevažne ženy, no bol aj jeden manželský pár. Práca mala byť v hoteli – upratovanie izieb, pomoc v kuchyni, úprava okolia hotela. Pracuje sa 6 týždňov a potom je 14 dní voľna kedy môže ísť domov na Slovensko. Pláca bola viac ako lákavá – 3 tisíc Eur na mesiac – prvý mesiac dávajú iba základ čo je 12 Eur na hodinu. Prvý deň to bolo akési zoznamovanie sa s prostredím a systémom. Odpracovalo sa 9 hodín, pol hodina bola prestávka, takže sa písalo do záznamu 8,5 hodiny. Celkom dobre, však už mám 102 Eur. Ďalší deň jej okrem upratovania izieb dali umývať dlážku v reštaurácii. Pracovalo sa 6 hodín, lebo hotel bol prázdny. Však si tu na upratovanie, tak rob. Na tretí deň už bolo treba vyhádzať s lopatou a fúrikom kamión zeminy na výsadbu kvetov okolo hotela. To bolo na 7 hodín. Ďalší deň dali voľno, však musíš si po tej práci oddýchnuť. Na piaty deň bola poslaná do kuchyne pripravovať raňajky. Však vajíčka vie pripraviť každý a stála kuchárka zaučí. Keď neboli objednávky, umývala riad po včerajšej nočnej akcii. Po 6 hodinách práce padla, lebo je nedeľa a pracuje sa iba pol dňa. V pondelok je hotel a reštaurácia zatvorený. V utorok za 8,5 hodiny upratala komplet 14 izieb. A v stredu ráno prišla do práce s tým že mala pozametať dlážku pred hotelom, umyť reštauráciu po víkende a čakať na inštrukcie. Po 3 hodinách zavolal majiteľ agentúry že 7 dňová skúšobná lehota sa skončila a môže ísť na ubytovňu sa zbaliť, lebo majiteľka hotela usúdila že nie je vhodná na túto prácu. Takže odpracovala 39 hodín za 7 dní za ktoré fakturovala 468 Eur ako živnostník pracovnej agentúre. Za ubytovanie na skúšobnú dobu neplatila nič. Cesta späť domov ju stála 100 Eur nočným vlakom a teraz rozmýšľa čo ďalej. Áno bolo to viac ako by dostala doma, lenže keď si to spočítate, tých 3 tisíc na mesiac stále nevychádza, ako živnostník si musí sama platiť odvody a dane. Určite nie je jediná komu sa to stalo, ibaže sa o tom nehovorí. Agentúra fičí ďalej, každý týždeň prichádzajú noví živnostníci a každý týždeň aj odchádzajú sklamaní. Známa mi prezradila že tam takto v priebehu týždňa vymenili 10 ľudí. Určite sú aj spoľahlivé hotely a stále miesta, toto bol však príklad ktorý sa stal a použila som ho v článku na inšpiráciu.
  • A teraz poďme k tomu, prečo práca na výletnej lodi. Od prvého dňa ste zamestnanec firmy a máte nárok na poistenie. Keď je to zaoceánska loď tak zdravotné a dôchodkové, keď je to riečna loď tak sociálne, zdravotné a dôchodkové. Plus je tam pevná mzda, čo záleží od pracovnej pozície a prepitné, ktoré v hotelovej a reštauračnej časti môže tvoriť viac ako polovicu výplaty. Ubytovanie a strava sú zdarma na oboch typoch lodí. Podľa skúseností a pracovného zaradenia vykonávate kvalifikovanú a iba svoju prácu. Nikto vás z reštaurácie nepošle upratovať hotel a naopak. V kuchyni pracuje iba kvalifikovaní personál. Je tu 3 mesačná skúšobná lehota za ktorú dostanete zaplatené a tak viete, že máte 3 mesiace na rozhodnutie či chcete zostať alebo nie. Zamestnávateľ – lodná spoločnosť vás môže tiež prepustiť, ale musí mať na to vážny dôvod. Nie je to rozhodnutie jedného človeka alebo vedúceho.
  • Pracovať treba všade a výkon sa hodnotí. Na výletnej lodi sa však aj oceňuje. Finančne i povýšením. Známa sa v hoteli pýtala na začiatku že aká je možnosť postupu na pracovnej pozícii. Že keď bude dobrá, tak bude iba žehliť obrusy……. rozhodnutie je na každom z vás.
  • Ak však máte pocit že chcete začať niečo nové, či už v hoteli, reštaurácii alebo kuchyni možno práve výletná loď je pre vás. Spoločnosti sú rôzne a máte na výber s anglickým či nemeckým jazykom. Je jedno koľko máte rokov a aké vzdelanie. Na odborné práce treba samozrejme odbornosť, ale upratovať izby či kajuty sa naučí každý a je to jedno či je muž alebo žena. Nikdy nie je neskoro začať a osloviť agentúru v krajine. A kto chce naozaj pracovať, prácu si nájde a obháji. Ešte váhate?
Príbeh námorníka je o živote na výletnej lodi, o snoch, práci a pravde. More on
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *